Smått og stort

Om ideer og kommunikasjon.

Tekstforfatter. Webutvikler. kommunikasjonsrådgiver. Hver for seg eller alt i ett? 

Noe entydig svar på det får vi aldri. Noen ganger lønner det seg ikke å være for bred i leveransene, men heller rendyrke en rolle. Andre ganger er det smartere og rimeligere å gjøre flere ting samtidig. 

Viis inntat forskjellige roller i forskjellige prosjekter. Uansett tenker vi digitalt. Stort sett alt skal på nett i en eller annen form, på nettsteder, intranett, diskusjonsfora og sosiale medier. 

Jeg startet med webutvikling light for noen år siden. Jeg lager nettsteder i Wordpress og Joomla basert på maler (templates), og publiserer i Drupal, sosiale medier og hva som helst, egentlig. Malene jeg bruker i utvikling er i praksis avanserte, ferdige nettsteder som jeg tilpasser. Du finner noen siter på referansesiden vår, eksempler på Joomla-maler vi liker her og en populær WordPress-mal her

Det er utrolig spennende og skjerpende å jobbe parallelt med kommunikasjon, innhold og struktur. Du kan sitte og skrive gode webtekster, men når de kommer på plass på nettstedet så må de ofte justeres. 

 

Effektivt og godt

De er ofte for lange, de slår ikke slik som du hadde tenkt på forhånd, de passer ikke inn i strukturen osv. Når du publiserer digital kan du imidlertid endre innholdet i det ene skjermbildet og se resultatet i det andre. Da faller ting enklere på plass. Samtidig blir prosessene langt mer effektive. 

Ganske regelmessig får jeg i oppdrag å skrive et nettsted eller redigere tekster. Da er det også kjekt å kunne gå inn på baksiden og gjøre jobben direkte, uten å skulle instruere en webutvikler eller kunden selv i kjedelig og tidkrevende komma-flytting. Kan du litt IT og ett publiseringsverktøy (som Joomla), så går det ganske lett å ordne litt inni for eksempel WordPress og Drupal også. Det gjelder bare å vite når du bør stoppe. 

Når du har kontroll på verktøyet, kan du også gjøre en del grep for å bli synlige på søkemaskiner – såkalt søkemotoroptimalisering (SEO). En del tekster og ord skal legges på riktige steder i verktøyet, og noen ganger må du fikse i litt programkode for å få det helt riktig. Da er det kjekt å ha satt opp noen servere og fiklet litt i Unix-kode tidligere. 

 

Kast deg i det

Så veldig målrettet var dette blogginnlegget ikke. Det er fra en byråhverdag hvor det digitale alltid blir viktigere og morsommere. Om jeg skulle ha et lite sluttpoeng, så måtte det være: Kast deg i det. Det viser seg nemlig at alle disse forskjellige stedene du kan publisere ting har masse fellestrekk som gjør at du raskt får mer utbytte av dem og lett kan lære deg nye.